Thursday, January 28, 2010

TAHNIAH KEPADA IAN UDANI ,MOHD SHAKEER SHAZMIR DAN FIKRI FARIZAL KERANA MENJUARAI KATEGORI MASING-MASING DI-JERAM CHESS OPEN

Tahniah Kepada Pemenang-Pemenang di Kejohanan Catur Jeram Kuala Selangor.Ian Udani-Champion

Lim Zhou Ren
Mohd Shakeer Shazmir Azhar-Champion B 18


Mohd Irfan Haqqim Azhar
Nur Najiha Azman Hisham
Amira Syahmina Zullkafli
Fikri Saleh
Fikri Farizal-Champion B12


Puteri Rifqah Fahada Azhar

Mohd Noor Azam Mohd Noor
Anis Fariha Saleh
Zainoor Ikmal Maisarah Mohd Noor


Pendedahan pertama buat Muhammad Zareff Muhamad Zamurin
Sunday, January 10, 2010

WCM/NWM NUR SHAZWANI ZULLKAFLI MEMARTABATKAN SUKAN CATUR DI IPT


SALAM MESRA DARI SELCHESS

SALAM 1 MALAYSIA

JIKA RAKAN-RAKAN MANATAP AKHBAR BERITA HARIAN RUANGAN SUKAN SABTU 9 JAN 2010 DAN AHAD 10 JAN 2010, KEHANGATAN BERITA SUKAN CATUR TERSINGKIR DARI KEJOHANAN MSSM 2010 BERSAMA 10 SUKAN YANG LAIN. selchess ingin berkongsi cerita bahawa sukan catur telah mendapat penghargaan di Institusi Pengajian Tinggi (IPT).

“ NUR SHAZWANI ZULLKAFLI MEMARTABATKAN SUKAN CATUR DI IPT”

Pada 8 JANUARI 2010 bersamaan hari JUMAAT,

UNIVERSITI MALAYA telah menganjurkan “Majlis Anugerah Sukan MASUM 2009”.

Berita manis yang ingin dikongsi bersama atlet catur khasnya dan peminat catur amnya, ialah

WCM/NWM NUR SHAZWANI ZULLKAFLI telah berjaya menerima LIMA (5) ANUGERAH.

5 Anugerah tersebut ialah :

1. Anugerah LENCANA PENUH

2. ANUGERAH KHAS wakil Malaysia

3. PASUKAN GEMILANG

4. OLAHRAGAWATI

5. Anugerah paling tinggi “ANUGERAH BIRU” (menewaskan olahragawan)


Beliau menerima Blazer, Trophy dan Wang Tunai.

Sesuatu yang di luar dugaan, namun ianya satu hakikat. Kini, sukan catur mampu menyaingi pelbagai sukan yang dipertandingkan dalam Kejohanan Sukan Antara Universiti (MASUM). Nur Shazwani Zullkafli yang berjaya mendapat pingat EMAS setiap kali beliau menyertai MASUM telah dihargai oleh Universiti Malaya. Dalam kesibukan beliau memerah otak, belajar di Tahun Tiga jurusan Perubatan dan Pembedahan, beliau masih tetap bersedia memerah otak untuk bermain catur . Bagi Nur Shazwani , walaupun masa beliau padat dengan study, namun beliau akan tetap bermain catur , apatah lagi jika ianya membantu menaikkan imej UNIVERSITI MALAYA dan imej MALAYSIA.


SYABAS & TAHNIAH buat Nur Shazwani Zullkafli, atlet catur Malaysia.


Jika di rujuk kepada wawasan Menteri Pelajaran Tan Sri Muhyidin Yassin bahawa YBG TanSri bercita-cita untuk memartabatkan sukan seiring dengan pencapaian dalam pendidikan; pelajar yang aktif sukan amat mengalu-alukan berita ini. Tambahan pula, penglibatan pelajar dalam sukan dan kokurikulum dikira 10% , sebagai laluan melanjutkan pelajaran ke Institusi Pengajian Tinggi. Maka, berlumba-lumba para pelajar untuk mencapai kecemerlangan dalam akademik dan sukan untuk merealisasikan cita-cita mereka ke IPT. Namun, apa yang berlaku adalah sebaliknya. Ibu bapa yang telah bertungkus lumus dan mengeluarkan belanja menghantar anak-anak mereka melibatkan diri dalam sukan, guru-guru yang juga bertungkus lumus melatih pelajar untuk aktif dan berjaya dalam sukan, nampaknya tidak berpenghujung. Cita-cita untuk memartabatkan sukan dalam pendidikan menjadi tinggal harapan.


Seiring dengan itu, selchess ingin menarik perhatian peminat catur bahawa ; Senario catur antara sukan yang tersisih dari calendar MSSM menimbulkan kesedihan yang tiada penawarnya, melainkan ada pihak yang berusaha bersama-sama untuk mengelolakan 11 sukan tersebut. Usaha BSSK dalam Berita Harian AHAD 10 JAN 2010 sedikit melegakan apabila Pengarahnya Tuan Jame Alip menyatakan pihak BSSK melakukan pelbagai usaha seperti mencari penaja untuk merelisasikan 11 sukan kekal dalam kejohanan MSSM. Mudah-mudahan ianya menjadi satu REALITI.


Selchess sentiasa berdoa kehadirat ALLAH semoga catur tetap ada dalam kejohanan MSSM, semua itu adalah dengan izinNYA. Apa pun yang bakal berlaku kita perlu redha. INSYAALAH. AMIN.


Thursday, January 7, 2010

Catur Dipercaturkan Lagi

MC bercuti panjang sebelum ini atas sebab-sebab peribadi dan rasanya pun mungkin akan kembali menjengah ruangan ini tetapi mungkin tidak secepat ini pada jangkaan awalnya. Namun setelah mendengar rintihan demi rintihan dari murid-murid yang murung dengan berita pengguguran sukan catur dari kalendar MSSM 2010, MC terpanggil jua untuk menitipkan sesuatu. Mungkin apa yang bakal diungkapkan diruangan ini tidak akan dipedulikan oleh pembuat keputusan di atas sana tetapi setidak-tidaknya apa yang terbuku tetap juga akan dilepaskan sebagai mewakili pencinta sukan ini terutamanya murid-murid yang amat memerlukan sijil mewakili negeri masing-masing sebagai sokongan untuk memohon ke asrama penuh selepas UPSR nanti. Ingatlah, jika ini sememangnya akan terus begini, maka andalah (pembuat keputusan) yang bertanggungjawab dalam menghancurkan peluang anak bangsa kita untuk memohon ke asrama penuh nanti. Mungkin pengguguran ini tidak akan menjadi kudis bagi anak-anak pembesar yang hanya berurusan melalui telefon sahaja untuk menempatkan anak mereka di sekolah mana tetapi bagaimana pula bagi golongan marhaen yang tiada sebarang kabel dalam apa juga saiznya ?

Alasan kewangan atas pengguguran ini dirasakan bukan sahaja tidak wajar, malahan tidak bijak. Ini adalah kerana sukan ini bukan sahaja merupakan kegiatan kokurikulum sahaja, lebih dari itu ia juga merupakan sukan yang amat rapat dengan perkembangan mental murid yang juga dapat membantu dalam aspek pencapaian akademik seseorang. Sebut sahaja pemain catur, apa yang jelas kebanyakan atau juga kesemuanya dari kalangan murid-murid yang menghuni kelas yang bijak. Murid-murid ini yang berpotensi cerah untuk mendapatkan 5A dalam UPSR dan lazimnya juga mereka ini bukanlah dari kalangan murid-murid yang hebat dalam sukan-sukan berbentuk lasak lain, yang mana faktor fizikal dan kekerasan mereka adalah diperlukan.Jika benar kewangan menjadi alasan, rasanya ada lagi permainan yang disenaraikan pada kalendar MSSM yang lebih wajar dibekukan. Tika kita sedang bergembira dengan komitmen Menteri Belia dan Sukan untuk memartabatkan sukan ini, pada masa yang sama seolah-olah nesan sedang disiapkan untuk sukan ini. Wow !!! Hebatnya kita. Apakah pula yang bakal dijawab oleh KPM bila orang bertanyakan tentang Falsafah Pendidikan Kebangsaan ? Bukankah dalam falsafah tersebut jelas menyebut .......melahirkan insan yang seimbang dari segi Jasmani, Emosi, Rohani, dan Intelek. Jika kita teliti berdasarkan FPK ini, kesemua unsur JERI ini terdapat dalam sukan yang bernama CATUR !!!!

MC hairan, kenapa kegiatan lain yang boleh dipertikaikan keberkesanannya tidak pula digantung buat sementara waktu sedangkan catur pula yang telah dimangsakan. Mungkinkah ketika kita sedang merintih tentang berita malang ini, masih ada lagi mesyuarat - mesyuarat dan majlis-majlis diadakan di tempat-tempat yang hebat bersama makanan yang begitu lazat dihidangkan. Apatah lagi pembaziran penggunakan aircond dan sebagainya di pejabat pembuat keputusan. Atau mungkinkah selepas ini kita perlu memaksa anak-anak kita menjadi sedikit kasar dan lasak dengan harapan dapat mewakili pasukan sekolah mereka dalam sukan bola sepak, bola jaring, ragbi dan sebagainya walaupun itu bukanlah kebolehan mereka ? Kenyataan ini bukan lah untuk memberikan klasifikasi yang lebih rendah bagi penggemar sukan ini kerana MC sendiri pun ketika bersekolah adalah merupakan pemain negeri Kedah bagi sukan bola sepak dan olahraga tetapi sekadar untuk menyedarkan pihak tertentu yang minat serta kebolehan seseorang murid adalah berbeza.

Adakah kejayaan demi kejayaan pencatur muda kita selama ini masih belum berupaya membuka mata pembuat keputusan betapa hebatnya murid-murid kita dan masa depan sukan ini dalam mengharumkan nama negara. Ternyata kejayaan Nabila mendapat WCM, Najihah dengan WFM dan sebagainya hanya dilihat seakan nombor pendaftaran kenderaan sahaja bagi sesetengah pihak sedangkan hampir saban tahun, ada sahaja GM-GM dari luar negara yang datang bertandang dan bertarung di negara kita. Jika beginilah sikap mereka, rakyat kita tidak mungkin akan berpeluang untuk melihat GM yang pertama dari negara kita ataupun GM yang mereka tahu hanyalah Ganeral Motor yang berpangkalan di Amerika sahaja, tidak lebih dari itu.

Marilah sama-sama kita berdoa agar sukan ini dan murid -murid yang terlibat tidak menjadi mangsa percaturan pembuat keputusan atas nama kegawatan ekonomi mahupun perbelanjaan berhemat sedangkan pada masa yang sama ada lagi perkara yang dirasakan tidak perlu masih lagi diteruskan oleh mereka.